Αδενοτομή (Αδενοειδεκτομή)
Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την επέμβαση της αδενοτομής.
Τι να περιμένετε
κατά την επέμβαση
Διάγνωση
Γίνεται στο ιστρείο και αφορά στις εξετάσεις που απαιτούνται για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.
Προεγχειρητικός έλεγχος
Αφορά στις εξετάσεις που γίνονται στο νοσοκομείο, για να διαπιστωθεί η γενική κατάσταση της υγείας του παιδιού.
Ημέρα του χειρουργείου
Το παιδί προσέρχεται νηστικό στο νοσοκομείο "Μητέρα" και συνοδεύεται από τους γονείς στον προθάλομα του χειρουργείου.
Γενική αναισθησία
Το παιδί "κοιμάται" στον προθάλαμο του χειρουργείου, παρουσία των γονιών, ώστε να μην βιώσει την τραυματική εμπειρία του αποχωρισμού από τους γονείς.
Η επέμβαση
Ο γιατρός αφαιρεί τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις και σταματά πιθανή αιμορραγία. Δεν υπάρχουν εξωτερικές τομές ή ράμματα. Η αφαίρεση μπορεί να γίνει με αδενοτόμο ή Coblation.
Ανάνηψη
Το παιδί "ξυπνά" στον χώρο της ανάνηψης και πάλι παρουσία των γονιών του. Μένει για κάποιες ώρες στο νοσοκομείο και στη συνέχεια πηγαίνει σπίτι.
Τι είναι η τεχνολογία Coblation;
Η τεχνολογία Coblation είναι μία σύγχρονη, πρωτοποριακή τεχνολογία που προτιμώ να χρησιμοποιώ σε πλήθος ΩΡΛ επεμβάσεων (αμυγδαλεκτομή, αδενοτομή, κογχοπλαστική, φαρυγγοπλαστική κλπ). Η τεχνολογία αυτή έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια τον τρόπο που χειρουργούμε εξελίσσοντας παραδοσιακές τεχνικές και έχει σημαντικά οφέλη τόσο για τον χειρουργό όσο και για τον ασθενή, με κυριότερα την ελαχιστοποίηση της διεγχειρητικής απώλειας αίματος και μετεγχειρητικού πόνου. Επεμβάσεις, όπως η αμυγδαλεκτομή και η αδενοτομή, που όταν γίνονται με την κλασική τεχνική ή με την χρήση συμβατικής διαθερμίας οδηγούν σε σημαντική απώλεια αίματος και μετεγχειρητικό πόνο, έχουν βελτιστοποιηθεί με τη χρήση Coblation.
Χρειαζόμαστε τα κρεατάκια;
Το σώμα σας μπορεί να καταπολεμήσει τα μικρόβια και χωρίς τα κρεατάκια. Πιθανότατα, βοηθούν στην καταπολέμηση των μολύνσεων, κατά τη διάρκεια των πρώτων 3 ετών της ζωής μας. Μετά, τα αφαιρούμε μόνο όταν μας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.
Γιατί τα κρεατάκια δημιουργούν προβλήματα;
Μερικές φορές τα παιδιά έχουν αδενοειδείς εκβλαστήσεις τόσο μεγάλες που βουλώνουν τη μύτη τους και έτσι αναγκάζονται να αναπνέουν από το στόμα. Συνήθως, μάλιστα, ροχαλίζουν το βράδυ. Σε μερικά παιδιά, μπορεί ακόμα και να σταματήσει η αναπνοή τους για μερικά δευτερόλεπτα, ενώ κοιμούνται. Τα παιδιά αναγκάζονται να παραμένουν συνέχεια με το στόμα ανοιχτό και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή του σχήματος της γνάθου και προβλήματα με τα δόντια τους.
Τα κρεατάκια μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στα αυτιά των παιδιών, γιατί αποφράσσουν το σωληνάκι (ευσταχιανή σάλπιγγα) που ενώνει τη μύτη με το αυτί, εμποδίζοντάς το να λειτουργήσει σωστά.
Τι οφέλη αναμένουμε αφαιρώντας τα κρεατάκια;
Για παιδιά άνω των τριών ετών, αφαιρώντας τα κρεατάκια ταυτόχρονα με την τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού στα αυτιά, προστατεύει το παιδί από την υποτροπή της εκκριτικής ωτίτιδας (συλλογή υγρού στο αυτί). Επίσης, μετά την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων το παιδί δεν ταλαιπωρείται πλέον τόσο πολύ, όταν βουλώσει η μύτη του από ένα κρυολόγημα. Η ανάπτυξη της γνάθου είναι ομαλότερη και αποφεύγονται πολλά προβλήματα με τα δόντια.
Υπάρχει όριο ηλικίας για την αδενοειδεκτομή;
Γενικά αποφεύγουμε την αδενοειδεκτομή σε πολύ μικρή ηλικία (κάτω των 3 ετών), διότι οι αδενοειδείς μέχρι την ηλικία αυτή συμμετέχουν πιο ενεργά στην άμυγα του οργανισμού μας από μολύνσεις. Ένας άλλος λόγος, είναι πως σε ηλικίες μικρότερες των 3 ετών, φοβόμαστε περισσότερο την αιμορραγία κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ή και μετά. Δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας, συνηθέστατα όμως τα κρεατάκια εξαφανίζονται στους περισσότερους από εμάς, μέχρι την εφηβεία.
Πώς αφαιρούνται τα κρεατάκια;
Ο γιατρός αφαιρεί τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις και σταματά πιθανή αιμορραγία. Δεν υπάρχουν εξωτερικές τομές ή ράμματα. Η αφαίρεση μπορεί να γίνει με αδενοτόμο ή Coblation.
Είναι αλήθεια πως τα κρεατάκια μπορεί να ξαναφυτρώσουν;
Κάτι τέτοιο είναι πιθανό, αλλά ασυνήθιστο.
Υπάρχει κάποιος μακροχρόνιος κίνδυνος, μετά την αφαίρεση των αδενοειδών;
Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν πως η αδενοειδεκτομή μπορεί να μειώσει την απάντηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος στις μολύνσεις. Εάν είναι δυνατό, είναι καλό να αποφεύγεται η αδενοειδεκτομή σε ηλικίες κάτω των 3 ετών, καθώς οι αδενοειδείς μπορεί να βοηθούν τα μικρότερα παιδιά να αναπτύξουν την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τις μολύνσεις.
Πότε αφαιρούμε ταυτόχρονα τις αμυγδαλές;
Εάν το παιδί σας κάνει συχνά επεισόδια αμυγδαλίτιδας ή παρουσιάζει δυσκολία να αναπνεύσει το βράδυ, μπορεί να συστήσουμε να αφαιρεθούν οι αμυγδαλές παράλληλα με την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων.
Τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν αν δεν αφαιρέσουμε τα κρεατάκια;
Τα κρεατάκια μικραίνουν καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, έτσι μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα προβλήματα της μύτης και των αυτιών που προκαλούνται από τα κρεατάκια βελτιώνονται καθώς το παιδί μεγαλώνει.
Σε κάποια παιδιά, ένα ρινικό σπρέι μπορεί να συμβάλει στη μείωση του μπουκώματος στη μύτη και είναι χρήσιμο να δοκιμάζεται πριν από τη λήψη απόφασης για τη χειρουργική επέμβαση. Τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν και φέρνουν μόνο προσωρινή ανακούφιση.
Πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε πριν την επέμβαση του παιδιού σας
Θα πρέπει να μας ενημερώσετε αν το παιδί σας πάσχει από κρυολόγημα ή είχε συμπτώματα κρυολογήματος την εβδομάδα προ της επέμβασης. Είναι πολύ σημαντικό να μας ενημερώσετε αν το παιδί σας εμφανίζει ασυνήθιστες αιμορραγίες, αν μελανιάζει εύκολα ή αν στην οικογένειά σας υπάρχουν άνθρωποι που εμφανίζουν αιμορραγική διαταραχή.
Πόσο καιρό μένει το παιδί στο νοσοκομείο;
Μερικοί χειρουργοί στέλνουν το παιδί σπίτι τη μέρα της επέμβασης, ενώ άλλοι προτιμούν να το κρατήσουν στο νοσοκομείο για ένα βράδυ. Η δική μας άποψη είναι ότι το παιδί μπορεί να πάει σπίτι όταν είναι αρκετά καλά και μπορεί να φάει και να πιεί.
Τα περισσότερα παιδιά χρειάζονται περίπου μια εβδομάδα μακριά από το νηπιαγωγείο ή το σχολείο. Θα πρέπει να ξεκουράζονται στο σπίτι τους, μακριά από την πολυκοσμία και μέρη όπου καπνίζουν. Τα παιδιά πρέπει να κρατηθούν μακριά από ανθρώπους που βήχουν ή πάσχουν από κοινό κρυολόγημα.
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;
-
Η αδενεοειδεκτομή είναι μία πολύ ασφαλής επέμβαση, σε κάθε χειρουργική επέμβαση όμως υπάρχουν κίνδυνοι.
-
Η πιο σοβαρή επιπλοκή είναι η αιμορραγία και μάλιστα μπορεί να απαιτηθεί και δεύτερη επέμβαση για να σταματήσει. Παρόλα αυτά, η αιμορραγία μετά από αδενοειδεκτομή είναι πολύ σπάνια. Η πιθανότητα αιμορραγίας υπολογίζεται σε ένα περιστατικό ανά 200 επεμβάσεις. Είναι πολύ σημαντικό να μας ενημερώσετε προ της επέμβασης, αν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας παρουσιάζει αιμορραγική διάθεση.
-
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, υπάρχει μικρή πιθανότητα να σπάσουμε κάποιο δόντι, ιδιαίτερα αν είναι χαλαρό ή φέρει θήκη. Παρακαλώ ενημερώστε μας αν το παιδί σας έχει κάποιο τέτοιο δόντι.
-
Μία πολύ σπάνια επιπλοκή της αδενοειδεκτομής είναι ότι μπορεί να παρουσιάζεται διαφυγή προς τη μύτη, κατά την πόση υγρών. Αυτό είναι κάτι που συνήθως περνά από μόνο του.
Μετά την επέμβαση
-
Κάποια παιδιά νιώθουν ναυτία μετά την επέμβαση. Συνήθως υποχωρεί γρήγορα.
-
Σε ένα μικρό ποσοστό παιδιών η φωνή τους παρουσιάζεται ένρινη μετά την επέμβαση. Δίνουν την εντύπωση δηλαδή πως μιλούν με τη μύτη. Αυτό συνήθως υποχωρεί από μόνο του μέσα σε λίγες εβδομάδες. Εάν δεν υποχωρήσει, η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει.
-
Η μύτη του παιδιού μπορεί να είναι βουλωμένη μετά την επέμβαση, θα καθαρίσει όμως, συνήθως μέσα σε μία εβδομάδα.
-
Το παιδί μπορεί να παρουσιάζει δύσοσμη αναπνοή κατά την περίοδο ανάρρωσης.
Το παιδί σας μπορεί να έχει πονόλαιμο μετά την επέμβαση
-
Μπορείτε να χορηγήσετε παυσίπονα τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση.
-
Να τηρείτε πάντα τις δοσολογίες χορήγησης.
-
Προτιμήστε την παρακεταμόλη σε σχέση με τα αντιφλεγμονώδη.
-
Μην δώσετε στο παιδί σας ασπιρίνη καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση αιμορραγίας.
-
Το παιδί πρέπει να τρώει και να πίνει, μετά την επέμβαση. Αυτό βοηθά στην επούλωση και μειώνει τον μετεγχειρητικό πόνο.
-
Το μάσημα τσίχλας μπορεί επίσης να ανακουφίσει από τον πόνο.
Το παιδί μπορεί να εμφανίζει πόνο στα αυτιά μετά την επέμβαση
Αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς λαιμός και αυτιά έχουν κοινή νεύρωση. Συνήθως, λοιπόν, πόνος στα αυτιά, μετά την επέμβαση, δεν σημαίνει πως το παιδί πάσχει από ωτίτιδα.
Το παιδί μπορεί να αισθάνεται κουρασμένο μετά την επέμβαση
Αυτό είναι φυσιολογικό.
Περισσότερες πληροφορίες
Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσοτερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 6021 710. Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά και να συζητήσουμε το πρόβλημά σας .
Λήψεις
Χρειάζεστε πληροφορίες ή κάποιο ραντεβού;
Μην διστάσετε
να επικοινωνήσετε μαζί μας.