Skip to main content
ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΧΗΛΟΥ

Μικρολαρυγγοσκόπηση

Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την επέμβαση της μικρολαρυγγοσκόπησης.

Τι να περιμένετε 
κατά την επέμβαση

ΒΗΜΑ 1

Διάγνωση

Γίνεται στο ιστρείο και αφορά στις εξετάσεις που απαιτούνται για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

ΒΗΜΑ 2

Προεγχειρητικός έλεγχος

Αφορά στις εξετάσεις που γίνονται στο νοσοκομείο, για να διαπιστωθεί η γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς.

βημα 3

Ημέρα του χειρουργείου

Ο ασθενής προσέρχεται νηστικός στο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί στην επέμβαση.

βημα 4

Γενική αναισθησία

Η επέμβαση διενεργείται υπό γενική αναισθησία.

βημα 5

Η επέμβαση

Ο χειρουργός τοποθετεί έναν μικρό μεταλλικό σωλήνα που καλείται λαρυγγοσκόπιο, μέσω του στόματος, στον λάρυγγα, ο οποίος επισκοπείται λεπτομερώς, με τη βοήθεια μικροσκοπίου. 

βημα 6

Ανάνηψη

Οι περισσότεροι ασθενείς μένουν λίγες ώρες στο νοσοκομείο και επιστρέφουν στο σπίτι. Από την επόμενη μέρα επιστρέφουν στη δουλειά και στις υπόλοιπες δραστηριότητές τους.

Τι είναι η μικρολαρυγγοσκόπηση;

Πρόκειται για μία σε βάθος εξέταση του λάρυγγα, ενώ ο ασθενής βρίσκεται υπό γενική αναισθησία. Είναι μία σύντομη επέμβαση που συνήθως διαρκεί 30 λεπτά. Μπορεί παράλληλα ο ασθενής να υποβληθεί και σε άλλες επεμβάσεις (πανενδοσκόπηση, φαρυγγοσκόπηση, οισοφαγοσκόπηση). 

Γιατί χρειάζομαι την επέμβαση;

Η μικρολαρυγγοσκόπηση διενεργείται για να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε προβλήματα του λάρυγγα, όπως την αιτία μίας βραχνάδας ή αν παρατηρηθεί κάτι ασυνήθιστο στον λάρυγγα.

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Η επέμβαση επιτρέπει στον χειρουργό να εξετάσει λεπτομερώς τον λάρυγγα. 

Αν εντοπιστεί ασυνήθης ιστός, εντός του λάρυγγα, ο χειρουργός μπορεί να πάρει μία βιοψία. Αυτό μας δίνει και τη διάγνωση του προβλήματος, από το οποίο πάσχει ο ασθενής. Μπορεί, ανάλογα με το αποτέλεσμα της βιοψίας, ο ασθενής να χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημά του. 

Ανάλογα με τη φύση του προβλήματος του λάρυγγα, η επέμβαση μπορεί να είναι και θεραπευτική. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί με τον χειρουργό. 

Η θεραπεία μπορεί να απαιτήσει ειδικό εξοπλισμό όπως:

  • Microdebrider, ένα εργαλείο που κόβει και αναρροφά ιστό.

  • Laser, χρησιμοποιεί ενέργεια laser για να αντιμετωπίσει προβλήματα του λάρυγγα

  • Ειδικές εγχύσεις, για την αποκατάσταση για παράδειγμα μίας παράλυτης φωνητικής χορδής.

Υπάρχουν εναλλακτικές της επέμβασης λύσεις;

Δεν υπάρχει ιδανική εναλλακτική λύση της μικρολαρυγγοσκόπησης, ως προς την λεπτομέρή εξέταση του λάρυγγα. 

Ορισμένα νοσοκομεία, διαθέτουν ειδικά εύκαμπτα ενδοσκόπια, που επιτρέπουν στον χειρουργό να περάσει, διαμέσου του ενδοσκοπίου, ειδικά εργαλεία. Αυτά χρησιμοποιούνται, όταν ο ασθενής δεν είναι σε θέση να λάβει γενική αναισθησία, αλλά απαιτείται να ληφθεί βιοψία από τον λάρυγγα. Η βιοψία αυτή βοηθάει την ιατρική ομάδα να καταλήξει σε διάγνωση, ώστε στη συνέχεια να αποφασιστεί το χειρουργικό πλάνο. 

Τα εργαλεία που περνούν μέσω του ενδοσκοπίου είναι πολύ μικρά. Αυτό σημαίνει πως οι βιοψίες που λαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο είναι μικρότερες σε σχέση με αυτές που λαμβάνονται υπό μικρολαρυγγοσκόπηση. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η βιοψίες αυτές να μην είναι διαγνωστικές. 

Κατά τη διάρκεια μίας βιοψίας με εύκαμπτο ενδοσκόπιο, ο ασθενής είναι ξύπνιος, οπότε μπορεί να κουνηθεί, με αποτέλεσμα να κουνιέται ταυτόχρονα και ο λάρυγγας. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια να ληφθεί βιοψία από λάθος περιοχή. 

Πράγματα που πρέπει να αναφέρουμε στον χειρουργό μας, πριν την επέμβαση

Αν έχετε γνωστό πρόβλημα με τον αυχένα, θα πρέπει να ενημερώσετε τον χειρουργό προ του χειρουργείου. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρετε δόντια που είναι σπασμένα ή χαλαρά.

Πώς θα αισθάνομαι μετά την επέμβαση;

Μετά την επέμβαση θα μεταφερθείται στον χώρο ανάνηψης. Όταν παρέλθει η επίδραση του αναισθητικού θα μεταφερθείται στον θάλαμο ημερήσιας φροντίδας ή σε άλλο θάλαμο του νοσοσκομείου.

  • Πονόλαιμος

    Μπορεί να νιώσετε λίγο πόνο στον λαιμό μετά την επέμβαση. Αυτό είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και οφείλεται στον μεταλλικό σωλήνα που πέρασε από τον λαιμό σας, προκειμένου να γίνει η εξέταση - επέμβαση. Η δυσφορία αυτή, περνά γρήγορα, με τη βοήθεια κάποιου απλού παυσίπονου και δεν κρατά πάνω από μία με δύο μέρες. 

  • Δυσκαμψία αυχένα

    Κάποιοι ασθενείς νιώθουν πως ο αυχένας τους είναι ελαφρά σκληρός και δύσκαμπτος μετά την επέμβαση. Παυσίπονα, ήπιες ασκήσεις του αυχένα ή ήπιο μασάζ μπορούν να βοηθήσουν.

  • Φωνή

    Μετά την μικρολαρυγγοσκόπηση, η φωνή σας μπορεί να ακούγεται χειρότερη, ειδικά αν έχει γίνει λήψη βιοψίας. Αυτό συνήθως είναι προσωρινό, μέχρι να επουλωθεί η φωνητική χορδή. Μπορεί να σας ζητηθεί να ξεκουράσετε τη φωνή σας, για μερικές μέρες, ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης στον οποίο υποβληθήκατε. Αυτό είναι επίσης πολυ συνηθισμένο. Θα πρέπει να πείνετε άφθονο νερό, για να ενυδατώσετε τον λαιμό σας και να μιλάτε χαμηλόφωνα (όχι όμως ψιθυριστά).

Πότε μπορώ να φάω;

Συνήθως, μπορείτε να φάτε και να πιείτε την ίδια μέρα, αφού έχετε ανανήψει από το γενικό αναισθητικό. 

Μετά την επέμβαση, θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό σας, αν εμφανίζετε βήχα με το φαγητό σας. Ο βήχας είναι ένα προστατευτικό αντανακλαστικό που σταματά την εισρόφυση του νερού και της τροφής. Αν υπάρχει διαφυγή προς τον πνεύμονα, μπορεί να εμφανιστεί λοίμωξη του αναπνευστικού (πνευμονία).  

Υπάρχουν επιπλοκές από την επέμβαση;

Όλες οι επεμβάσεις έχουν κάποιο προσδοκώμενο όφελος, αλλά και δυνητικές επιπλοκές. Η μικρολαρυγγοσκόπηση είναι συνήθως μία ασφαλής επέμβαση. Οι συνηθέστερες επιπλοκές είναι οι ακόλουθες:

  • Τραυματισμός στα δόντια, τα χείλη ή τα ούλα

    Υπάρχει κίνδυνος ο μεταλλικός σωλήνας να σπάσει κάποιο δόντι. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί μασελάκι δοντιών για να αποφύγει κάτι τέτοιο. Η συχνότητα της επιπλοκής αυτής ποικίλει, μπορεί όμως να συμβεί περίπου σε 7 ασθενείς ανά 100 επεμβάσεις.

    Ο κίνδυνος πρηξίματος ή σχισίματος των χειλιών και των ούλων είναι πολύ συνήθης. Συνήθως, τα τραύματα αυτά επουλώνονται πολύ γρήγορα, χωρίς ανάγκη ραμμάτων και θυμίζουν περισσότερο σχισίματα του χείλους τον χειμώνα ή τυχαία δαγκώματα του χείλους από τα δόντια.

  • Αιμόπτυση

    Είναι σύνηθες να δείτε λίγο αίμα στο σάλιο σας, μετά την επέμβαση. Συνήθως, σταματά εντός 24 ώρου.

  • Laser εγκαύματα κα ανάφλεξη του αεραγωγού

    Όταν χρησιμοποιείται το laser, υπάρχει μία εξαιρετικά ασυνήθιστη, αλλά πολύ σοβαρή επιπλοκή. Ο αέρας εντός της τραχείας μπορέι να πιάσει φωτιά (ανάφλεξη αεραγωγού). Εγκαύματα από το laser είναι επίσης ασυνήθιστα. Ο χειρουργός σας μπορεί να σας ενημερώσει αν για σας υπάρχει ο σχετικός κίνδυνος. Τόσο η χειρουργική όσο και η αναισθησιολογική ομάδα παίρνουν πάντα πολλές προφυλάξεις για να εμποδίσουην αυτές τις επιπλοκές από το να συμβούν.  

  • Οίδημα (πρήξιμο) αεραγωγού

    Αν, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, γίνει πολύ δουλειά στον λάρυγγα, ιδιαίτερα με τη χρήση του laser, υπάρχει μικρή πιθανότητα να πρηστεί η εσωτερική επένδυση του λάρυγγα (επιθήλιο) και αυτό να οδηγήσει σε προβλήματα με την αναπνοή. Ο χειρουργός σας είναι σε θέση να σας ενημερώσει αν υπάρχει σχετικός κίνδυνος. Αν υπάρχε τέτοια πιθανότητα, είναι πιθανό να χρειαστεί να μείνετε προληπτικά στο νοσοκομειο, το βράδυ.

    Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ασθενείς πρέπει να λάβουν στεροειδή φάρμακα (κορτιζόνη). Είναι πολύ σπάνιο, ο ασθενής να χρειαστεί να μείνει σε μονάδα εντατικής θεραπείας, διασωληνωμένος, στην περίπτωση οιδήματος του αεραγωγού. Είναι ακόμα σπανιότερο, ο ασθενής να χρειαστεί σωλήνα τραχειοστομίας, για να παρακαμφθεί ένας αποφραγμένος αεραγωγός. 

  • Γενική αναισθησία

    Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία. Επιπλοκές της γενικής αναισθησίας είναι ο σχηματισμός θρόμβων στα πόδια (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) ή τους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή), το έμφραγμα, η λοίμωξη των πνευμόνων, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο θάνατος. Οι επιπλοκές αυτές είναι σπάνιες. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι ασθενείς, που λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας τους, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.

    Η αναισθησιολογική ομάδα, θα σας εξηγήσει τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας και ποιες επιπλοκές είναι πιθανόν να εμφανιστούν σε σας. 

Πότε μπορώ να πάω σπίτι;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επέμβαση της μικρολαρυγγοσκόπησης δεν απαιτεί τη διανυκτέρευση του ασθενούς στο νοσοκομείο. 

Ανάλογα με το πώς αισθάνεστε μετά την επέμβαση, μπορεί να χρειάζεται να μείνετε τη νύχτα στο νοσοκομείο, για παρακολούθηση. Αν μένετε μόνος σας, είναι επίσης πιθανό να πρέπει προληπτικά να διανυκτερεύσετε στο νοσοκομείο. Αν για οποιοδήποτε λόγο, υπάρχει επιπλοκή μετά την επέμβαση, μπορεί να χρειαστεί να μείνετε στο νοσοκομείο περισσότερο.

Πότε θα ξέρω τι έγινε;

Ο χειρουργός σας θα είναι σε θέση να σας ενημερώσει για τα ευρήματα τη μέρα του χειρουργείου.

Αν ληφθούν βιοψίες, συνήθως απαιτούνται μερικές μέρες για να έχουμε αποτελέσματα. 

Απαιτείται παρακολούθηση;

Θα ενημερωθείτε από τη χειρουργική ομάδα.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά μου;

Μπορεί να σας συστήσουμε να μείνετε εκτός εργασίας για μερικές μέρες, ώστε να ξεκουραστεί η φωνή σας. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από το επάγγελμά σας.

Περισσότερες πληροφορίες

Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσοτερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 6021 710. Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά και να συζητήσουμε το πρόβλημά σας .

Λήψεις

Χρειάζεστε πληροφορίες ή κάποιο ραντεβού;

Μην διστάσετε
να επικοινωνήσετε μαζί μας.